Kadernota 2025-2028

menu

Ontwikkelingen onderhoud kapitaalgoederen openbaar gebied

Kwaliteitsniveaus beheer openbare ruimte
De kwaliteitsniveaus die we in de begroting 2024 opnamen gebruiken we ook in 2025. In het college uitvoeringsprogramma is opgenomen dat de kwaliteitsniveaus voor grootschalig onderhoud van verhardingen weer teruggebracht moeten worden naar de oude niveaus van 2020. Op dit moment onderzoeken we daarvan de gevolgen.

Wegbeheer
We beoordelen de onderhoudsvoorziening voor verhardingen iedere twee jaar. In 2024 vindt hiervoor een weginspectie plaats. Als de weginspectie klaar is voeren we de berekening van de onderhoudskosten uit voor de komende jaren op basis van de huidige kwaliteitsnorm. Dit is de basis van beheerplan verhardingen waar we dit jaar mee zijn gestart. Dit beheerplan verhardingen komt in 2025 voor goedkeuring naar de gemeenteraad met daarin alle financiële consequenties ook op basis van de gewenste kwaliteitsnorm. Daarmee worden de financiële consequenties in beeld worden gebracht van het weer op het niveau brengen en onderhouden op het kwaliteitsniveau zoals opgenomen in het college uitvoeringsplan.

Groenbeheer
We koppelen grootschalige werkzaamheden in het openbaar groen aan de planning voor werkzaamheden aan de weg en/of riool. Daardoor werken we zo efficiënt mogelijk. In 2025 staat een groot aantal werkzaamheden aan riolering en wegen (civieltechnische werkzaamheden) op de planning. Aanpassing of vervanging van het openbaar groen is dan ook noodzakelijk. Het budget voor het beplanten van opengevallen plaatsen, ook wel inboet genoemd, nemen we op in de exploitatiebegroting. Aanpassingen in het groenbeheer naar aanleiding van het groenplan, zoals meer biodiversiteit en het vergroenen van het stedelijk gebied, voeren we door vanaf 2025.

Openbare verlichting
Volgens de huidige afspraken voorzien we heel Etten-Leur binnen 3 jaar van LED-verlichting. Hiermee versnellen we de wens om te verduurzamen (CO2-verlaging). We voorkomen hiermee ook problemen met de levering van conventionele lampen en het risico op verwachte prijsstijgingen daarvan.

Westpolderplas
In 2023 is het onderzoek naar de blauwalgenproblematiek afgerond en voorgelegd aan de gemeenteraad. In 2024 stellen we een werkplan op met gedetailleerde schatting van de kosten. We streven ernaar de werkzaamheden voor aanvang van het zwemseizoen in 2025 af te ronden.

Riolering
Het Gemeentelijk Waterplan 2024-2028 stelde de raad in 2023 vast. De hierin omschreven wijze van rioolbeheer voeren we vanaf 2024 uit.

Sloten en waterpartijen
Het jaarlijks onderhoud (uitmaaien) van de sloten en waterpartijen voeren we uit op basis van samenwerkingsovereenkomst met het Waterschap en omliggende gemeenten. Deze werkzaamheden besteden we in 2024 opnieuw aan. Hierbij is er meer aandacht voor verduurzaming van de werkzaamheden door bijvoorbeeld het toepassen van elektrische voertuigen. We verwachten dat de kosten hierdoor toenemen.

Voor het grootschalige onderhoud (baggeren en in het voorgeschreven model brengen) stellen we een nieuw plan op. Deze werkzaamheden voeren we nu wanneer dag nodig is uit. Om wateroverlast te voorkomen is hiervoor een meerjarenplanning noodzakelijk. We verwachten dat hierdoor de kosten toenemen.

Afval
In 2025 keuren we alle ondergrondse containers op techniek en veiligheid. De onderhoudswerkzaamheden stemmen we af op de keuringsresultaten.

We onderzoeken de vervanging van alle minicontainers (restafval, oud papier en groente-, fruit- en tuinafval) voor de laagbouw in de periode 2026 – 2028.

Per 31 maart 2026 verloopt de overeenkomst met de huidige dienstverlener voor huur en transport van containers op de milieustraat. We evalueren deze dienstverlening en onderzoeken de mogelijkheden om:

  • het transport zelf (of in samenwerking) uit te gaan voeren, en;

  • in eigen beheer nieuwe containers aan te schaffen.

In diezelfde evaluatie onderzoeken we de mogelijkheid om de reststromen (grondstoffen) op de milieustraat in samenwerking met andere regiogemeenten te (laten) verwerken. Hierbij houden we rekening met de ontwikkelingen rond de huidige milieustraat en de recycledoelstelling (60% circulair in 2030).