Kadernota 2025-2028

menu

Wat is de stand van zaken in 2024?

Hieronder melden we wat goed gaat.

Wat gaat goed?

We startten het project voor Eén aanspreekpunt eind 2023 op met de toegangen van Wmo, CJG en Werkplein. We spraken af met de fractiespecialisten de totale hulpvraag van een klant in beeld te brengen. Samen met de verschillende partners zoeken we daarna naar een oplossing. We voeren deze opdracht uit in lijn met de landelijke opdracht van het Toekomstscenario Jeugd en Gezin om te komen tot lokale sterke teams.

De reguliere mantelondersteuning via het Steunpunt loopt goed. We zijn nu bezig met de organisatie van de mantelzorgwaardering en de dag van de mantelzorg. We ontwikkelden een campagne om inwoners die mantelzorg verlenen maar zich dit niet realiseren te wijzen op de ondersteuningsmogelijkheden. Deze lanceren we dit jaar gelijktijdig met de Mantelzorgtest. We werken nu aan de implementatie van de Mantelzorgtest.

Het uitvoeringsplan 2024 Eén tegen eenzaamheid loopt goed op schema. We zijn positief over de ontwikkelingen en het steeds meer integraal samenwerken met partners en met interne collega's. Doe Mee in Etten-Leur is hier een goed voorbeeld van en de invulling van de aankomende week tegen eenzaamheid (september 2024). De werkgroep breidt zich daarnaast langzaam uit: deelnemers zijn: Gemeente Etten-Leur (beleid en wijkmanager) Surplus, GGD, Present in vriendschap, Seniorenraad, Oecumenische inloop, Thebe, Alwel enkele wijkverenigingen, Fameus en Impegno. Om de 6 weken stemmen we af en bereiden we actiepunten uit de jaarplanning voor. Deze structuur geeft iedereen duidelijkheid en zorgt voor focus.

Samen met onze partners stelden we een uitvoeringsplan laaggeletterdheid op voor 2024. Het vraagpunt is geopend, waardoor minder digitaalvaardige inwoners geholpen worden met overheidsdiensten. Als aanvulling op het reguliere taalaanbod is het Taalcafé geopend.

De gemeenteraad stelt in april/mei 2024 de woonzorgvisie voor Etten-Leur vast. In deze woonzorgvisie komen de aandachtsgroepen aan de orde.

Hieronder melden we de projecten die aandacht nodig hebben.

Wat heeft aandacht nodig?

Alles loopt op schema maar het blijft belangrijk om aandacht te blijven houden voor de mantelzorgers.

Het uitvoeringsplan Eén tegen eenzaamheid geeft aan wat de werkgroep doet. Bij al deze acties is procesbegeleiding en bewaking nodig. De beleidsmedewerker gemeente heeft hier samen met welzijnwerker Surplus een belangrijke rol in. Dit heeft continue aandacht en aanjagen is nodig. Het overleggen om de 6 weken wordt ervaren als (te) frequent. Na de zomer is het wellicht mogelijk om dit om te zetten naar tweemaandelijks. Werkgroepleden die betrokken zijn bij diverse acties van het uitvoeringsplan moeten ook buiten het werkgroepoverleg activiteiten uitvoeren.

Voor inwoners met Nederlands als eerste taal heerst er ondanks alle interventies veel schaamte om een traject aan te gaan om de taal te verbeteren. De verwachting is dat het Vraagpunt de drempel om hulp te vragen deels wegneemt. We denken vanuit daar meer inwoners te kunnen helpen met taal.


Acties uit het college uitvoeringsprogramma voor 2024:

Naam project

Omschrijving

planning:

Eén aanspreekpunt

Inwoners met een hulpvraag krijgen de juiste hulp op het juiste moment om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

2024

Versterkingsprogramma mantelondersteuning

Ondersteunen en waarderen van mantelzorgers om hun draagkracht en draaglast te versterken.

2024

2025

2026

Eén tegen eenzaamheid

Inwoners met gevoelens van eenzaamheid en het netwerk ondersteunen om mee te laten doen in de samenleving.

2024

2025

Aanpak laaggeletterdheid

De basisvaardigheden van onze minder taalvaardige volwassen inwoners op een laagdrempelige manier vergroten.

2024

2025

Woon-zorgvisie voor alle aandachtsgroepen

Realiseren van voldoende voorzieningen voor wonen en zorg voor de aandachtsgroepen.

2024